Zoals elke bioloog ben ik gefascineerd door biodiversiteit en wil ik graag weten welke soort ik voor me heb. Omdat het rijk der fauna, flora en fungi zo oneindig groot is en mijn tijd en geduld beperkt blijft, is het onmogelijk om je te verdiepen in alle groepen. Gelukkig bestaat er de gratis foto-herkennings-app Obsidentify die je aardig op weg kan helpen om wilde planten, fungi, en dieren te identificeren op basis van een goede foto. Een ware encyclopedie en bib van veldgidsen in je broekzak.
Met één klik op je smartphone treed je binnen in de wondere soortenrijkdom van onze natuur. Eén kleine waarschuwing: het kan verslavend werken! Maar mijns inziens is dat een gezonde verslaving en nuttige tijdsbesteding buitenshuis, zeker als je weet dat de info die je vergaart daarenboven bijdraagt aan onderzoek rond onze wilde soorten. Burgerwetenschap heet dat dan. Niet alleen leuk, maar ook relevant.
Jouw identificaties in Obsidentify worden automatisch opgeslagen in de database en website waarnemingen.be. Maak dus zeker een account aan. Het leukste vind ik de optie om op deze site je tuin of een favoriet gebied op kaart af te bakenen. Je kan dan alle door jou geïdentificeerde soorten in dit gebied weer te geven en in excel de soortenlijsten exporteren.
Mijn geheugen is niet sterk genoeg om al die nieuw vergaarde info op te slaan. Waar is het me dan wel om te doen? Wel, de biodiversiteit in je tuin opvolgen is een goede indicator om inzicht te verwerven in welke mate je tuin geschikt is om een veelheid aan diersoorten aan te trekken, te voeden, te herbergen en als het meezit zich te laten voortplanten. Het toont ook welke plantensoorten spontaan hun weg vinden naar je tuin, en dat geldt evenzeer voor paddenstoelen, bacteriën en micro-organismen. Al zijn die kleinere creaturen moelijker te observeren en identificeren.
Tot hiertoe waren mijn identificaties nogal ad hoc, zonder te proberen een allesomvattende soortenlijst voor onze tuin samen te stellen. Maar ik geraakte getriggerd door het concept van een 1000 soortentuin, waar je doorheen alle seizoenen de diversiteit in je tuin documenteert en doorgaat tot je idealiter op een mooie dag je 1000e soort telt. Dat lijkt me de ideale bekroning van onze inspanningen om de tuin zo ecologisch mogelijk in te richten.
Bij deze ga ik dus de uitdaging aan en heb ik al eens mijn gegevens tot hiertoe opgeteld. De teller staat voorlopig op 432 soorten, waarvan de helft plantensoorten zijn. Een mooie start, maar we hebben nog een lange en boeiende weg te gaan. Ik zal vanaf nu wat meer systematisch te werk gaan. Ik heb ook het geluk dat we vrienden hebben met een passie en veel kennis voor vogels, nachtvlinders en andere creaturen. Zij zullen ons zeker kunnen helpen een boost te geven aan onze soortenlijst.
Ben ook je nieuwsgierig hoe jouw tuin momenteel scoort, test Obsidentify eens uit en wees verwonderd over hoeveel leven en diversiteit je tuin of je gebied nu al herbergt. Blijf ons hier verder volgen, zo leer je wat je nog kan doen om de soortenrijkdom verder te verhogen. Deel ook zeker hier of op instagram of facebook ook je vondsten met ons!
- I love the idea of a 1000 species garden! I also use Obsidentify, such a useful tool. (The Nostalgic Gardener )
- Your posts are always well-formatted and easy to read. (T.V.)